Your Shopping Cart

Switch naar desktop website

Stalventilatie

Stable ventilation

Goede stalventilatie draagt bij aan de gezondheid en de prestaties van dieren. Daarom is dit een onderwerp dat structureel aandacht verdient. Hittestress, overlast van vliegen, een grotere kans op infectie en klauwproblemen zijn slechts enkele voorbeelden waar dieren last van kunnen hebben als het klimaat in de stal niet onder controle is. Het resulteert in een lagere productiviteit. Wanneer de juiste inspanningen worden geleverd, zorgt ventilatie voor een beter welzijn en een betere gezondheid van bijvoorbeeld runderen, pluimvee of varkens. Een goed klimaatbeheersing is van essentieel belang om het maximale rendement uit dieren te behalen.

Waarom is stalventilatie belangrijk?

Een goed binnenklimaat met effectieve luchtcirculatie vormt de basis voor een goede gezondheid van dieren.

Slechte stalventilatie kan ingrijpende, nadelige gevolgen hebben:

  • Een te warme of vochtige omgeving leidt tot minder eetlust bij dieren. Wanneer zij minder eten, kunnen de prestaties en het rendement afnemen.
  • Een slecht binnenklimaat is een bron voor ziektekiemen. In een warme, vochtige omgeving krijgen bacteriën en virussen de kans om zich snel te nestelen en te vermenigvuldigen. De dieren lopen een groot risico op besmetting.
  • Door warmte stijgt de temperatuur wat stress en rusteloosheid bij dieren veroorzaakt. Dit kan leiden tot diverse problemen, bijvoorbeeld klauwaandoeningen.
  • Bij koeien kan hittestress leiden tot uiergezondheidsproblemen, verminderde vruchtbaarheid en melkverlies.
  • Door een goede stalventilatie is een grotere controle op het klimaat in de stal mogelijk. Hieronder een voorbeeld;

Voorbeeld

Een koe geeft in de zomer tot wel 30 liter waterdamp per dag af, in de winter zo’n 15 liter. Wanneer goede ventilatie ontbreekt, wordt een koeienstal al snel vochtig, warm en benauwend. Bovendien blijven er ammoniakgassen hangen. Een ongewenste situatie voor zowel mens als dier. Daarnaast ervaart een koe al hittestress bij een temperatuur vanaf 20 graden Celsius. Een eenvoudige rekensom wijst uit dat de dagelijkse melkprestatie van een koe met twee liter toeneemt, wanneer de voeropname met één kilo toeneemt. Wanneer mens en dier last hebben van hitte, vermindert de eetlust en daarmee de melkproductie.

Het is dus belangrijk om het klimaat in de stal goed te controleren en daar waar nodig is te sturen. Een goede stalventilatie zorgt ervoor dat de koe minder hittestress ervaart waardoor de prestaties van de koe verbeteren. Ook draagt ventilatie bij aan het voorkomen van mastitis, omdat bacteriën in schone lucht waarin vocht wordt afgevoerd, minder kans hebben om te overleven en de dieren binnen te dringen.

Welke soorten stalventilatie zijn er?

Stalventilatie is onder te verdelen in twee categorieën: natuurlijke ventilatie (door de wind) en mechanische ventilatie (afzuigsystemen en ventilatoren).

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie ontstaat door gebruik te maken van de wind en de natuurlijke wisselwerking tussen het binnen- en buitenklimaat. Een stal heeft in dat geval een ventilatieopening nodig in de nok en aan de zijkanten van de stal. De warme vervuilde lucht wordt afgevoerd via de nok, terwijl via de zijkanten van de stal de frisse en koude lucht naar binnen kan. Afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden buiten, zijn de instellingen van de zij-openingen aan te passen. Bediening van een zijkantventilatiesysteem kan handmatig, elektrisch of automatisch plaatsvinden.

Mechanische ventilatie

Het klimaat verandert, het weer is steeds minder goed voorspelbaar. Er zijn steeds meer pieken en dalen in temperatuur en neerslag. Dit heeft ook gevolgen voor het binnenklimaat in de stal. Wanneer de temperatuur snel stijgt, is een natuurlijk ventilatiesysteem steeds vaker ontoereikend. Aanvullende acties zijn noodzakelijk om het binnenklimaat op peil te houden. Door gebruik te maken van ventilatoren wordt extra toestroom van frisse lucht in de zomer gecreëerd. In de winter helpen ventilatoren om de warme luchtstroom in beweging te krijgen.

Welke oplossingen heeft MS Schippers?

Om een goed stalklimaat te creëren zijn zowel natuurlijke ventilatie als mechanische ventilatie van belang. Als het gaat om mechanische stalventilatie, is het belangrijk om op basis van de kenmerken van de stal en het huidige klimaat een goede keuze te maken. Het assortiment van MS Schippers bestaat uit kwalitatieve ventilatoren die technisch uitstekend in elkaar zitten en een hoog rendement opleveren. De ventilatoren zijn geluidsarm, wat het welzijn van de dieren ten goede komt. Bovendien zijn ze zoveel mogelijk automatisch aangestuurd, waardoor het efficiënt in wordt gezet en daarmee de energiekosten dalen.

Horizontale ventilatie

De horizontale stalventilator is de meest gebruikte ventilator in de stal, die zorgt voor optimale luchtverplaatsing. Plafond ventilatoren verplaatsen de lucht van boven naar beneden. Hierdoor krijgt het dier ook daadwerkelijk verkoeling en komt er bij koeien geen tocht op de uiers. Door de grote spanwijdte van de ventilator kan een grote hoeveelheid luchtverplaatsing worden gerealiseerd en zijn er minder stuks nodig.

Niet alleen in de zomer is de horizontale stalventilator een waardevol product, maar ook gedurende het winterseizoen is het mogelijk een betere warmte distributie te verkrijgen door de ventilator omgekeerd te laten draaien. Hierdoor wordt de lucht tegen het plafond gedrukt. Op deze manier pakt de ventilator alle warme lucht boven in de ruimte en brengt deze dan naar beneden. Zet de temperatuur van de verwarming dus gerust een beetje lager, dit bespaart aanzienlijk op de energierekening.

Verticale ventilatie

Verticale ventilatie is het beste toepasbaar in lage stallen en neemt minder ruimte in dan horizontale ventilatie. Ze zijn zowel geschikt om aan het plafond of in de muur te bevestigen. Het aantal benodigde ventilatoren wordt bepaald op basis van het te ventileren oppervlak.

Advies over stalventilatie

Is advies over stalventilatie of een stalventilator gewenst? Neem dan contact op met één van onze adviseurs via contact.nl@schippers.eu of bel met 0497-339771.

Nog vragen?

Wij nemen graag contact met u op!

Uitgelichte producten

Direct advies

Bel voor persoonlijk advies naar +32(0)14-820713 of stuur een mail naar klantenservice.be@schippers.eu

Volg ons op social media