Switch naar desktop website

highpressure

Waar moet ik op letten bij het selecteren van een hogedrukreiniger?

Water is het transportmiddel bij het verwijderen van vuil. Bij het schoonspuiten van stallen wordt daarom vaak met een hogedrukreiniger gewerkt, hiermee kan snel en goed gereinigd worden. Maar met zoveel mogelijk water alleen ben je er nog niet.


Waterdruk / werkdruk

De werkdruk van de reiniger wordt uitgedrukt in “bar” en is een maat voor de kracht waarmee het toestel het water naar buiten perst. Een hogere druk geeft uiteraard een krachtigere waterstraal. De druk van een HD reiniger alleen zegt niet veel. Machines die tegen de 140 bar leveren, voldoen in principe voor de veehouderij. De hoeveelheid water die de machine aandrijft is belangrijker. De spoelcapaciteit moet op minimaal 500 en maximaal 2400 liter water per uur liggen. De meeste machines worden goed schoon bij 200 bar en 1.000 liter per uur, zeer vervuilde stallen hebben 140 bar en 2400 liter per uur nodig.

 

De waterdruk is handmatig in te stellen met een regulator. Deze zit in de buurt van de pomp of is ingebouwd in het spuitgeweer. Zorg ervoor dat de druk altijd laag staat bij het aanzetten van de reiniger. De motor moet anders ontzettend veel kracht leveren om de pomp in werking te trekken.

Wat betreft de druk van de hogedrukreiniger geldt: Hoe hoger de druk, des te beter laat vuil los. Maar hoe hoger de druk, des te hoger is ook de kans op schade aan het materiaal. Metselwerk, beton en kunststof ondergronden kunnen slijten en muren kunnen barsten, op den duur zullen dit de plaatsen worden waar vuil zal aankoeken. Meer kracht is dus niet altijd beter, voor een effectieve reiniging kan hoge druk beter gecombineerd worden met een passend reinigingsmiddel.

De aansluitwaarde van een hogedrukreiniger geeft een maat aan voor hoeveel energie de reiniger gebruikt en wordt weergegeven in kW (kiloWatt). Indirect zegt dit ook iets over de kracht van een reiniger. In principe zal een hogedruk reiniger met een hogere aansluitwaarde krachtiger zijn dan één met een lagere aansluitwaarde.

Warm of koud

Hitte heeft een positieve invloed op het reinigen met water. Hoe heter het water, hoe eerder vuil los zal laten. Echter is hitte in combinatie met een schuimend reinigingsmiddel af te raden. De contacttijd van een reinigingsmiddel bepaald namelijk hoe lang een middel zijn werk kan doen. Goed schuim blijft langer hangen aan verticale oppervlakken waardoor het middel zijn werk dus langer kan doen. Schuim komt dus het best tot zijn recht met koud water, het is wel beter om het schuim vervolgens met heet water weg te spoelen.

Reiniging hangt dus af van de waterdruk, de temperatuur, het reinigingsmiddel en de contacttijd. Deze onderdelen zijn onderling te compenseren. Afhankelijk van de ondergrond en de mogelijkheden kan er gekozen worden voor warmer water, een hogere druk of een beter reinigingsmiddel om een andere factor te buitenspel te zetten.

Opvangen stroompiek

Een hogedrukreiniger moet hoge drukken kunnen leveren. Dit kan alleen maar als er een grote motor op zit. Bij het aanzetten heeft de motor eventjes veel stroom nodig, dit noem je een stroompiek. Met een zogenoemde ster/driehoekschakelaar kun je die stroompiek verkleinen. De ster/driehoekschakelaar is een tweestandenschakelaar die ervoor zorgt dat de motor wordt gestart op 220 V en na enkele seconden wordt doorgeschakeld naar 380 V. Dit voorkomt een stroompiek op het elektriciteitsnet, waardoor zekeringen minder snel springen. Het uitschakelen van de motor kan wel in een keer.

Onderhoud

 In een pomp zitten veel bewegende delen, die goed gesmeerd moeten worden. Het pomphuis is dan ook gedeeltelijk gevuld met olie. De as van de pomp wordt elektrisch aangedreven en deze duwt de zuigers aan. Deze zuigers duwen het water met een bepaalde druk in de leiding. Een manometer is een instrument dat aangeeft hoe hoog de waterdruk is. Zorg dat je onder de maximaal aangegeven druk blijft om schade aan pomp en leidingen te voorkomen.

Bekijk het assortiment hogedrukreinigers ►

Hogedrukspuiten

Beoordeling door klanten: 8,8 / 10 - 8028 beoordelingen